Ga altijd uit van een positief scenario!

Neem geen nodeloze risico’s, maar ga er altijd vanuit dat wat je onderneemt uiteindelijk goed afloopt. Zeker als het een serieuze uitdaging betreft. Ook als er hier en nu van alles misgaat. Houd goede moed en laat ook zien dat je dat doet. Blijf ervan uitgaan dat het goed komt, linksom of rechtsom. De snelste weg is ook haast nooit een rechte lijn en er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Bovendien, achteraf gezien blijken dingen vaak alsnog op hun plek te zijn gevallen. Mislukkingen dus die achteraf toch uitpakken als even zovele zegeningen, blessings in disguise. In Johan Cruyff’s woorden:

‘Elk nadeel heb zijn voordeel!’


Johan Cruijff (1947 – 2016) was een begenadigd voetballer (bij Ajax, Feyenoord en Barcelona) en later ook een uiterst succesvolle voetbaltrainer, bekend om zijn onnavolgbare uitspraken. Hij stichtte een eigen academie voor sporters en een voor de plaatsing van voetbalveldjes in stedelijke omgevingen.

Ga maar eens na hoe dat tot nu toe in jouw leven is gelopen. Daar kun je dan nu alsnog een goed gevoel over hebben.

Zo heb ik (MS) vroeger wel geprobeerd hoogleraar in de psychologie te worden en dat liep telkens uit op een fiasco. Toen vond ik dat op zijn zachtst gezegd niet plezierig, maar achteraf bezien had zo’n professoraat me nodeloos beperkt in mijn ontwikkeling. Overigens was het ondertussen ook een vervelende baan geworden en heb ik achteraf gezien mijn tijd inderdaad beter gebruikt. Bovendien, ik ken wel heel veel ongelukkige professoren in de psychologie. Hetzelfde met relaties die uitgingen. Pijnlijk en deprimerend allemaal, maar had ik achteraf gezien echt de rest van mijn leven aan die persoon vast willen zitten?

‘Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end.’ 

(citaat toegeschreven aan John Lennon, Paul Coelho en Ed Sheeran)

Uitgaan van een positief scenario werkt ook als een voorspelling die zichzelf waarmaakt. Een negatief scenario eveneens trouwens. Geloof verzet bergen. Het is maar wat je wilt geloven. Je kunt je afvragen of bergen verzetten een nuttige bezigheid is, maar het maakt wel duidelijk dat geloof een krachtig goedje is. Zo draagt een positief scenario bij aan je eigen motivatie en die van de anderen. Hierdoor wordt de kans van slagen inderdaad groter. Het helpt je ook allerlei onvoorziene mogelijkheden en kansen eerder op te merken en er gebruik van te maken. Als je werkelijk uitgaat van een positief scenario zul je verbaasd staan over alle toeval op dit punt, over wat je allemaal toe-valt. Al zul je dat toeval allemaal wel daadwerkelijk moeten gebruiken. Jij moet het immers doen.

Je hebt hier dus een echte keuze. Uitgaan van een positief scenario is dan ook jouw verantwoordelijkheid. Jij bent aan zet. Bijvoorbeeld, als jij er wezenlijk van uitgaat dat je iets afmaakt, zul je het waarschijnlijk ook afmaken. En andersom. Je zult niet snel iets afmaken als je zeker meent te weten dat je dat toch niet gaat doen.

Uitgaan van een positief scenario vergt wel de moed om de problemen die je daarvoor moet oplossen onder ogen te zien en daar daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Ga problemen dus niet onnodig uit de weg. Neem er verantwoordelijkheid voor, schuif ze niet voor je uit en vertrouw op je competentie. Niet onder een steen gaan zitten dus en geen aangeleerde hulploosheid.

• Wat wil je nu het liefst ondernemen?

Adem diep in, concentreer je op je borst en stel je voor dat dat helemaal is gelukt.
• Hoe is dat?
• Hoe ziet het eruit?
• Hoe voelt dat?
• Wat is er plezierig aan?

Zo doe je dat. Kortom:

‘There is nothing to it but to do it!’

Dank nog Peggy!

Peggy Lee (1920 – 2002) was een succesvolle Amerikaanse pop- en jazz-zangeres, en ook nog songwriter, componist en actrice.