Naar buiten!


De tijd is daar. We treden dus naar buiten. Dat is wel een hele verandering na de beschutting en vrijblijvendheid van vijf jaar alleen maar nadenken, schrijven en daar samen over praten. Dat was heel aangenaam, maar nu laten we de studeerkamer en de horecagelegenheden weer achter ons. Naar buiten ermee en vertellen wat we ermee willen.

Spannend wel. Ja, wij denken dat het werkt, uiteraard, maar tegelijkertijd zitten we boordevol met vragen. Willen we niet veel te veel? Is er nog wel interesse voor wat wij allemaal willen in deze tijden van snel en het volgende graag? En het allerbelangrijkst, kun jij je erin vinden? Zou je het de ruimte willen geven?

Maar ja, het zijn wel moeilijke tijden en je moet wat. Natuurlijk, alle tijden zijn moeilijk en we willen ook niet vervallen in onheilsprofetieën, maar hoe dan ook, de veranderingen en beroering die op je af komen zijn ongekend en niets doen is geen optie meer. Daar is ons programma dan ook voor bedoeld. Een fundament leggen om beter om te gaan met de over je heen buitelende ontwikkelingen en alle turbulentie, vervreemding en stress, de afnemende relevantie van traditionele zienswijzen, de gevaren van escalatie en van opzettelijk en stompzinnig populisme en fundamentalisme. Hoe? Door je verstand beter te gebruiken en jezelf en anderen beter te leiden en aan te sturen. Niet niks, nee, en ja, hoog gegrepen. Heel hoog. Maar ja, afwachten en het overlaten aan anderen die het ook niet weten, zijn geen opties. Er moet wel iets gebeuren. Enige regie graag en dan is dit in eigen beheer nemen nog niet zo’n gek idee.

Het goede nieuws is dat je daadwerkelijk een verschil kunt maken. Alle begin komt uit het niets. Ook uit het alles trouwens, maar daar komen we nog wel op terug. Alle begin is ook klein, allicht, maar zonder dat minuscule begin wordt het nooit wat. Natuurlijk, niet alles zal lukken. Sterker, er zal veel misgaan. Maar wat dacht je van een bijvangst als een leven dat meer de moeite waard wordt, een zinvoller en gelukkiger bestaan voor jou en de jouwen?

Recent Comments