Interview met Roos Schabracq


Nieuwsbericht op de website van Solid Online – 2 Mei 2018

Roos Schabracq – General manager van Solid Online Nederland en Directeur van Solid Online India, werkt in haar vrije tijd aan het project Alledaagse wijsheid. Dit project bestaat uit 5 boeken en een aansluitende opleiding.

 

Wat bewoog je ertoe om over wijsheid te schrijven?

17 jaar ervaring bij Solid Online heeft mij veel inzichten opgeleverd. Leermomenten, overlevingstechnieken, tegen muren oplopen en hoe om te gaan met stress. Dat wil ik graag delen. Software ontwikkelen gaat nu eenmaal niet zonder slag of stoot. Soms is het zelfs een pijnlijk proces. Uiteindelijk is het mensenwerk en dat vereist toch enige alledaagse wijsheid. Er is immers geen vast format voor. Naast de technische kant betreft het vooral ook een psychologisch proces. Dat laatste hoor je natuurlijk vaker van softwarebedrijven, maar wij doen er iets mee en dat vereist veel aandacht en finesse. En enige wijsheid dus.

Het gaat om een uitermate ingewikkeld proces. Onze software is nu eenmaal niet simpel. Daarnaast heb ik te maken met externe dynamiek in een turbulente omgeving, die zich voor een groot deel ook nog eens buiten mijn gezichtsveld voltrekt. Die dynamiek speelt niet alleen bij onze klanten en binnen onze eigen organisatie, zowel hier in Nederland als in India, maar zeker ook in mijzelf. Daarbij loop ik op macroniveau tegen allerlei maatschappelijke problemen aan, zoals overnames en internationale economische ontwikkelingen. Op microniveau krijg ik bijvoorbeeld te maken met politieke ontwikkelingen en conflicten in bedrijven. Het loopt altijd anders dan je verwacht, dat zal iedereen die dit werk doet wel herkennen. Ook al ga je uit van een vast paradigma als Scrum, Itil, Prince2 of een andere methodiek, je moet toch telkens weer een nieuwe vorm vinden, eentje die werkt in die specifieke context. Dan is het belangrijk een niveau hoger te kunnen gaan zitten om van daaruit flexibel te kunnen opereren. Zo kom je langzaam maar zeker tot een bredere scope en ontwikkel je een generieke aanpak van waaruit je flexibel kunt werken in verschillende organisaties en culturen. Andermaal meer wijsheid dus.

Bij Solid hebben we met zijn allen een missie gedefinieerd – Data verbinden en integreren en processen optimaliseren. – Deze missie laten we bepalend zijn voor wat we willen en wat doen. Dit komt ook uitgebreid aan de orde in ‘Alledaagse wijsheid’, zowel op persoonlijk als op bedrijfsniveau. Van daaruit ben ik bij Solid bezig met productontwikkeling en marketing van onze producten.
Dan is er de kwestie van de voortdurende verbeteringen van de processen, vooral ook van het ontwikkelproces met ons development center in India. Zo is enerzijds een klant geen abstract gegeven en zijn anderzijds onze Indiase medewerkers veel meer dan alleen handjes. Het heeft ook betrekking op de sfeer op kantoor, op echt samenwerken en tot een proactief klimaat komen. We hebben niet voor niets een aantal dames in dienst die als profvoetballer vertrouwd zijn met discipline, teamgeest, aanpakken en, in het verlengde daarvan, logisch nadenken. Wijsheid is hier een kwestie van persoonlijke ontwikkeling. Het gaat dan om eigen onzekerheden overwinnen, met je kop tegen muren lopen en moeilijkheden gebruiken als lesmateriaal. Maar ook om werken met uiteenlopende organisaties. Zodoende maken zij zich vanuit hun externe functie telkens nieuwe perspectieven en manieren van kijken eigen. Ze verwerven meer inzicht en overzicht. Dat helpt ze de processen in kaart te brengen en te leren hoe de hazen lopen, om uiteindelijk met succes te kunnen automatiseren.

Inspiratie genoeg dus. Wat kun je vertellen over de inhoud van het project ‘Alledaagse wijsheid’?

Alledaagse wijsheid is een project van mij en mijn vader, Marc. We hebben om te beginnen vijf boeken geschreven. Deze boeken proberen een aantal cruciale vragen te beantwoorden. Wat is wijsheid en hoe verhoudt wijsheid zich tot het leven van alledag? Hoe kun je van daaruit bijdragen aan je omgeving en hoe doe je dat zo goed mogelijk? Hoe doe je dat op een manier die tegemoetkomt aan wat je het liefste wilt en waar je ook goed in bent? Hoe ontwikkel je jezelf op dit punt? Hoe neem je anderen hierin mee? Hoe verander je daar een organisatie mee? Hoe blijf je uiteindelijk bij jezelf en voorkom je dat je van dit alles onnodig in de war raakt en last van stress krijgt?

Verder zijn we bezig een opleiding te componeren op grond van onze oefeningen en technieken. Deze opleiding leert je stap voor stap jezelf in kaart te brengen en je status quo te bepalen. Aansluitend bepaal je hoe je jezelf zo kunt ontwikkelen dat je vooral bezig bent met wat je plezierig vindt en waar je het beste in bent, allemaal om zo veel en zo goed mogelijk bij te dragen aan je omgeving. Vervolgens definieer je je horizonten en de stippen die je daarop gaat zetten, om daarna na je aanpak te bepalen om er daadwerkelijk te komen. Je leert hoe je op grond daarvan leiding kunt geven anderen en hoe je daar niet gek van wordt. Sterker nog, je leert hoe je daar gelukkig van wordt.

Ik doe dit zoals gezegd allemaal samen met Marc, mijn vader. Zo’n zes jaar geleden zijn we allebei gescheiden en dat was een logisch moment om de wereld weer eens te verkennen en in kaart te brengen. Om er weer chocola van te maken. Dat hebben we samen gedaan, elk vanuit onze eigen achtergrond. Bij mijn vader ging dat om universitair onderzoek en onderwijs, zijn ervaring als consultant en de vele boeken die hij heeft gepubliceerd. Bij mij om mijn interculturele ervaring, bedrijfservaring vanuit verschillende functies en mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.

We hebben veel gefilosofeerd over onze uitgangspunten en hoe we die vorm wilden geven. Daarbij hebben we elkaar niet gespaard. We werkten op plezierige plekken; in Sri Lanka, Madeira, Istanbul en Kefalonia bijvoorbeeld, maar ook in onze eigen tuin, de Amsterdamse hortus en allerlei horecagelegenheden. Marc schreef door de week teksten uit en ik nam die elke zaterdagmiddag grondig op de korrel. Al zes jaar lang. Het komende jaar voltooien we het opleidingsmateriaal en zetten we de laatste puntjes op de i.

Recent Comments